Milieuzones in Duitsland

In Duitsland heeft bijna elke stad een milieuzone. Deze Umweltzones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de hoeveelheid broeikasgassen terug te verdienen. Op 1 maart 2007 werden de eerste milieuzones actief. De milieusticker voor deze zones geldt alleen voor personenauto’s, bussen en vrachtwagens. Brommobielen zijn ontheven van Umweltplaketten.

In totaal zijn er 3 soorten Duitse milieustickers een rode, een gele en een groene milieusticker. Op de sticker staat het kenteken van de auto weergegeven en de specialist die de sticker heeft uitgegeven. Welke sticker aan welke auto wordt toegewezen wordt bepaald aan de hand van de datum van eerste registratie en de EURO norm van de motor van de auto net als in Frankrijk.

Momenteel zijn er in Duitsland rond de 60 milieuzones waar het hebben van een milieusticker verplicht is.  Deze zones zijn allemaal toegankelijk met een groene milieusticker. Met een gele sticker kan alleen de milieuzone van Neu-Ulm nog betreden worden.  Een rode sticker heeft geen functie meer aangezien die geen toestemming meer verschaft een milieuzone.

Van deze 60 milieuzones is er een milieuzone die significant veel groter is dan andere milieuzones. De milieuzone van het Ruhrgebied bestaat uit meerdere kleine zones. Deze zones zijn Bochum, Bottrop, Castrop-Rauxel, Dortmund, Duisburg, Essen, Gelsenkirchen, Gladbeck, Herne, Herten, Mulheim, Oberhausen en Recklinghausen. In het Ruhrgebied is altijd milieusticker verplicht behalve op de autobahnen. De zones van deze steden gaan naadloos over op elkaar, dit staat goed aangegeven met verkeersborden.

Naast de milieustickers zijn er in Hamburg en Frankfurt ook zones waar een dieselverbod geldt. Hier mogen dieselauto’s niet in omdat deze te veel lucht vervuilen. Naast Hamburg en Frankfurt komen hier in de toekomst waarschijnlijk ook Mainz, Stuttgart en Aken. Een dieselverbod kan ook gelden op een snelweg zoals bij Essen.

In de toekomst komt er waarschijnlijk een 4e kleur milieusticker bij. De blauwe milieusticker zou alleen gaan gelden voor de schoonste personenauto’s. In deze categorie vallen auto’s met een volledige elektrische motor zoals een Tesla Bijvoorbeeld.