Milieuzones in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er nog geen milieumaatregelen getroffen die betrekking hebben op auto’s van buitenlandse toeristen of Oostenrijkse burgers. Wel zijn er regels ingesteld voor het vrachtvervoer. Het gaat hier voornamelijk om vrachtwagens in de Klassen N1-N3

In 6 van de 9 deelstaten in Oostenrijk zijn er milieumaatregelen getroffen net als in buurland Duitsland. In de volgende deelstaten Wenen, Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk, Stiermarken, Tirol en het Burgenland zijn momenteel milieuzones ingesteld die zijn niet allen beperken tot de stad maar kunnen ook reiken tot een hele regio.

Zoals al eerdergenoemd is de Pickerl-sticker alleen verplicht voor vrachtwagens van klassen N1, N2 en N3. Het kan zijn dat grote personenauto’s als vrachtwagen klasse N1 geregisterd staan. Deze zijn dan wel verplicht tot het hebben van een milieusticker. Alle voertuigen met een EURO-norm 1 of hoger kunnen een Oostenrijkse milieusticker toegewezen krijgen, echter geldt in de meeste zones dat je er pas vanaf EURO norm 2 in mag. Hierom heeft het geen zin om een Pickel sticker aan te schaffen voor een voertuig met EURO-norm 1. Het doel van het weren van deze voertuigen is het verbeteren van de luchtkwaliteit en de uitstoot van schadelijke fijnstof en stikstof te verminderen.

De sticker geeft het volgende weer. De kleur van een sticker correspondeert met een EURO-norm, deze staat ook nog genoemd op de sticker in normale cijfers en romeinse cijfers. Op het milieusticker staan de laatste 5 tot 6 cijfers van het chassisnummer. Daarnaast staan er nog de letters P, M, N , D, B en A. Waarbij P staat voor roetfilter, M voor voertuigklasse, N voor voertuigklasse N, D voor dieselvoertuig, B voor benzine voertuigen en A voor voertuigen die op een andere brandstof rijden.

Er zijn enkele exclusies voor de Oostenrijkse milieusticker. Uitzonderingen gelden voor hulpverleningsvoertuigen, voertuigen van openbare dienst, voertuigen uit de landbouw, bepaalde voertuigen van het luchtvaartterrein en voertuigen voor publiek belang. Hiermee zijn hulpmedewerkers vrijgesteld van milieuzone regels.