Van Calais naar Ridder

De Europese weg 40 is een snelweg die van Calais in Frankrijk naar Ridder in Kazachstan loopt. Met een lengte van 8000 kilometer is het de langste snelweg van Europa. De weg doorkruist 10 landen. De volgende landen worden doorkruist Frankrijk, België, Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Naast grensovergangen worden er ook milieuzones gepasseerd. Hieronder wordt per land aangegeven of er milieuzones zijn op de route.

De E40 begint bij een rotonde in Calais in Frankrijk voordat het, het verkeer naar België vervoert. In Frankrijk zijn er verschillende milieuzones actief. Bijvoorbeeld in Lille wat u kan passeren richting Brussel waar de E40 verder gaat. De E40 is in België de belangrijkste verkeerweg aangezien het dwars door het land loopt. In Duitsland gaat de weg samen met A44. Let er wel op als u in Duitsland de E40 af gaat u in een milieuzone terecht kan komen. Hier zijn milieustickers verplicht, bij het niet hebben van een milieusticker riskeert u een fikse boete. Na Duitsland gaat de E40 Polen in op de A4.

In Polen is de E40 sinds december 2013 opgewaardeerd naar een snelweg traject van en naar Krakow. De E40 gaat vanaf Krakow richting het westen naar de Oekraïense grens. Hier vormt de weg een verbinding langs Kiev van 1500m kilometer naar Rusland. Vanaf hier wordt de E40 echt een stuk slechter en gaat de snelweg over op een enkelbaans weg door steppes naar Kazachstan.

In Kazachstan ligt maar liefst 2600 kilometer van de E40. Via Rusland wordt de E40 de A27 richting Dossor en vanaf hier Oezbekistan, in Kyrgyzstan langs de hoofdstad Bishkek waar het via de stad Almaty weer in Kazachstan terug komt. Vanaf hier loopt de E40 parallel langs de grens van China Richting de stad Ridder.