Verkeersdrukte op de E40 in de zomer

In de zomer kan het door vakanties behoorlijk druk worden en flink vastlopen rond verschillende knooppunten. De E40 is hiervoor ook geen uitzondering. Zeker in het weekend zijn files haast onvermijdelijk.

De E40 rond Brussel in België is een voorbeeld waar onvermijdelijk file zal komen te staan. Mede door de wegwerkzaamheden zal het verkeer hier al langzamer moeten rijden of op minder banen kunnen rijden wat tot grotere drukte lijdt. Deze grote drukte kan resulteren in ongelukken, let daarom altijd op in de auto.

In Duitsland is het niet op een bepaald stuk druk van de E40 maar wel vaak rond een bepaalde tijd. In de zomer reizen veel Duitsers richting Scandinavië of het zuiden. Vaak vertrekken zij op vrijdag of zaterdag waardoor files van 50km of langer geen bijzonderheid zijn. Het is daarom verstandig om op donderdag of zondag op de E40 door Duitsland te rijden in de zomer.

In Frankrijk is het vaakst druk richting het zuiden met verkeer dat vanuit het Noorden komt. Of mensen die met de boot of tunnel vanuit Calais richting het Verenigd koninkrijk willen. Mocht er file staan op de E40 richting Calais dan is het verstandig om om te rijden via de E17.

In andere landen waar de E40 door gaat is de verkeersdrukte veel lager omdat hier minder auto’s en vrachtverkeer aanwezig is. Wel moet men hier waakzamer zijn op de weg omdat voetgangers en fietsers ook gebruik maken van de E40 in Oekraïne, Kazachstan en Oezbekistan.